GEOFFREY HOLTON AND ASSOCIATES, ELLIPSIS A+D: 12 HAMMOND PLACE

12 Hammond Place | Moraga | 94556
Architecture: ellipsis a+d, Geoffrey Holton and Associates

Built 1959,  2,300 square feet

This 2300 square foot house is 1959 traditional California suburban rancher that has been re-interpreted as a modernist, open plan, urban loft style home set up for 21st century family living.  When purchased by its’ owners 8 years ago, the house suffered from an unfortunate previous remodel that included inappropriate room proportions, low ceilings, lack of natural light, a broken floor plan, and distasteful finishes.  The design team focused on creating a dramatic double volume ground floor space to create light wells and visual interest by borrowing space from the out-sized overlying master suite second story addition.  The former Master suite was reduced in size and a dramatic “bridge” was created that spans from the top of the Cor-10 clad staircase to the sliding “barn door” style loft opening.  The master now steps out onto an ipe deck that faces west toward the nearby watershed.  The deck enjoys sightlines across a horizontal array of 18 deep black photovoltaic cells installed just below the roof line of the adjacent peripet roof for the garage. This array provides all the electricity used by the home.  Downstairs, the main floor is divided by a casework “barge” which is docked at an obtuse angle across the entire span of the lower floor.  The barge terminates at a green and black terrazzo concrete peninsula, which serves as ground zero for cocktails and appetizers during the home’s many parties.  At mid-barge, a wide opening provides an inviting entrance connecting the home’s lounge with the spacious gourmet kitchen.  The barn door theme is repeated downstairs where dual doors open from the lounge and dining area to connect the indoors with the backyard patio and gourmet BBQ setup.  The front entry was reinterpreted using a cantilevered redwood post and cedar glu-lam beam assembly with knife-edge custom fabricated and powder-coated brackets.  The homeowners have worked with a local landscaping firm to create a low water use, drought tolerant and deer resistant landscaping schema.  Finally, an Ipe slatted cladding was placed as a rain screen around the front garage and entry porch areas for dramatic effect.

Posted in Uncategorized